بیجار گروس شهری با ۵۰۰ اثر تاریخی و باستانی پذیرای مهمانان نوروزی/از پل تاریخی صلوات آباد تا امامزاده حمزه عرب نگین زیارتی کردستان
بیجار بام ایران دارای جاذبه های گردشگری، طبیعی و تاریخی متنوعی است دارد همه ساله مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران نوروزی قرار می گیرد. به گزارش خبرنگار بیجار بام ایران ، بیجار از شهرهای زیبای کشور است که به بام ایران شهرت دارد و با تنوع آب و هوایی مناسب و جاذبه های
بیجار بام ایران دارای جاذبه های گردشگری، طبیعی و تاریخی متنوعی است دارد همه ساله مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران نوروزی قرار می گیرد.
به گزارش خبرنگار بیجار بام ایران ، بیجار از شهرهای زیبای کشور است که به بام ایران شهرت دارد و با تنوع آب و هوایی مناسب و جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی متنوعی که دارد همه ساله مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران نوروزی قرار می گیرد.
تفاوت محسوس بام ایران در ایام تعطیلات به ویژه تعصیلات نوروز با سایر شهرهای دیگر ، اقامت بیش از ۵ هزار مسافران نوروزی در این شهر است.
شهرستان بیجار یکی از شهرهای مهاجرت فرصت استان کردستان است که بیشتر ساکنین آن به دلیل نبود فرصت های شغلی در شهرهای اقماری کرج ، تهران و دیگر شهرهای کشور ساکن هستند و در ایام تعصیلات به ویژه تعطیلات نوروزی زادگاه خود را برای گذراندن تعطیلات انتخاب می نمایند.
دیار گروس با قدمتی نزدیک به هفت هزار سال بیش از ۵۰۰ اثر تاریخی و باستانی را در دل خود جای داده و تا کنون ۱۹۱ مورد آن به ثبت ملی رسیده است.
در این گزارش تعدادی از آثار باستانی و جاذبه های گردشگری بام ایران را برای آشنایی هر چه بیشتر مخاطبان معرفی می نمائیم.
پل تاریخی صلوات آثار باقی مانده از دوره صفویان
پل زیبا و تاریخی صلوات آباد در ۱۵ کیلومتری بیجار بر روی رودخانه قزل اوزن و نزدیکی روستا و قلعه تاریخی صلوات آباد بنا شده که به منظور عبور کاروانهای زائر منطقه آذربایجان به عتبات عالیات در عراق و عربستان ساخته شده است. پل تاریخی صلوات آباد یکی دیگر از نماد و نشانههای قدمت بیجار گروس است که در سال ۱۳۳۷ در ردیف ۴۲۰ آثار ملی ثبت شده و هر ساله پذیرای گردشگران زیادی است.
مسجد خسروآباد نگینی در دل گروس
از جمله آثار موجود در گروس که متعلق به دوران زندیه است مسجد تاریخی روستای خسرو آباد در ۴۵ کیلومتری شهر بیجار است. این مسجد با سقفهایی کوتاه وگنبدهایی کوچک و بدون مناره به دستور محمد امین خان گروس ساخته شده که شامل مصلای تابستانی در ضلع شمالی، ایوان جنوبی و حجره هایی بررای استراحت طلاب و خادمین است. این اثر باستانی زیبا با شمارهٔ ثبت ۲۶۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سد گلبلاغ جاذبه شگفت انگیر بام ایران
این سد زیبا و پر جاذبه دیار گروس در ۱۵ کیلومتری محور بیجار قروه بر روی رودخانه اوزن دره احداث شده است که با حجم مخزن هشت میلیون متر مکعبی ظرفیت آبیاری حداقل ۸۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد را دارد.
سد گلبلاغ بیجار یکی از مکانهای بسیار دیدنی و تفریحی شهرستان بیجار است که در هر فصل زیبائی های خاص خود را دارد و مردم از هر نقطه ای برای گذراندن اوقات خود به این منطقه سفر می کنند تا برای لحظاتی و به دور از دغدغه های روزمره زیبایی های آن را نظاره گر باشند.
پل گل قشلاق بر روی رودخانه قزل اوزن
این پل به صورت ویرانهای بر روی رودخانه قزل اوزن نزدیک روستای گل قشلاق در مرز شهرستان بیجار و استان زنجان واقع شده است که برای عبور کاروانها بر روی رودخانه پر آب قزل اوزن ساخته شده و به نظر میرسد که پل متعلق به اواخر دوران ایلخانی مغول تا اوایل دوران صفویه است.
تیمچه حاج شهباز زیبای خفته در دل بیجار
در ضلع شرقی راسته بازار بیجار تیمچهای به نام تیمچه حاج شهباز، تاجر بزرگ بیجاری قرار گرفته است. اصل این تیمچه متعلق به دوران صفویه است و در دوران قاجار باز سازی شده است. این تیمچه در دوران قاجار متعلق به حاج شهباز، تاجر بزرگ گروس و امیر نظام گروسی و کافی الدوله امیرانی بوده است.
این تیمچه متشکل از ۴ گنبد است که درون گنبدها با کاربری و آجر کاری زیبایی تزیین شده و در بدنه آن، روزنههایی برای تامین روشنایی تیمچه تعبیه شده است و از شاهکارهای نور پردازی محسوب میشوند.
سرای امیر تومان نیز در ضلع غربی بازار بیجار قرار دارد که در بین مردم بیجار به تیمچه امیر تومان معروف است. این سرا دارای یک حیاط مرکزی است که حجرههایی در پیرامون شکل گرفته است. پلان آن به شکل هشت و نیم هشت است و در یک طبقه با مصالح خشت و آجر و سنگ ساخته شده و محل تجارت مهمی در گذشته بوده است.
این محل در هنگام حضور متفقین در ایران مکان استقرار نیروهای نظامی اشغالگر بوده و پس از آن نیز پادگان نظامی و ژاندارمری بوده است. با وجود وارد آمدن آسیب های فراوان به این بنا، کارهای حفاظتی، استحکام بخشی و مرمت آن در حال پیگیری است.
بازار بیجار از قدیمی ترین بازارهای ایران
این بازار متشکل از مجموعه است که شامل یک راسته طولانی شمالی – جنوبی و تیمچه حاج شهباز و سرایی به نام سرای امیر تومان میشود.
تعدادی حجره از بافت معماری قدیم بازار در دو طرف راسته اصلی باقیمانده و مابقی حجرهها و راستهها دستخوش تغییرات عمدهای شده است. در پوشش حجرهها از طاق و تویزه استفاده شده است.
تاریخ احداث بنای بازار به دوران صفویه بر میگردد اما در دوران زندیه به علت حمله کریم خان زند به بیجار و کردستان بخشهای زیادی از آن آسیب میبیند و در دوران قاجار پس از بازسازی در طی جنگ جهانی اول به کلی آسیب میبیند و توسط روسها به آتش کشیده میشود بازار بیجار در سال ۱۳۷۸ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۲۵۹۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منطقه ای حفاظت شده بیجار نگین سبز بام ایران
منطقه حفاظت شده این شهر به عنوان مهم ترین زیستگاه طبیعی استان کردستان و نگین سبز بام ایران با وسعتی بالغ بر ۲۳۰۰ هکتار در ۱۸ کیلومتری شمال بیجار در اراضی صلوات آباد واقع شده است.
این منطقه به دلیل قرار گرفتن در میان سلسله ارتفاعات و تحت تاثیر جریان های رطوبتی،از ریزش های جوی مناسبی برخوردار بوده و تعداد زیادی چشمه های دائمی و فصلی در آن دیده می شود.
منطقه حفاظت شده از لحاظ حیات وحش غنی بوده و توده های مختلف پستانداران ، پرندگان،خزندگان و انواع ماهی در این منطقه وجود دارد.
مهم ترین حیوانات موجود در این منطقه می توان به وجود قوچ،میش ارمنی،آهو،خرس قهوه ای،گراز،گربه ای وحشی و انواع پرندگان را نام برد.
سایت تکثیر و پرورشی در دو فاز ۲۰ و ۴۰ هکتاری جهت احیاء و نگهداری گوزن زرد ایرانی و آهو در این منطقه احداث شده است که هم اکنون (خرداد ۱۳۹۲) ۲۵ راس آهو و ۸ گوزن زرد ایرانی در آن نگهداری می شود و در صورت ازدیاد جمعیت، گوزن به جنگل های بانه و مریوان و آهو در مناطق حفاظت شده بیجار رهاسازی خواهند شد. با تولد یک گوساله گوزن زرد ایرانی در اردیبهشت ۱۳۹۲، تعداد گوزن های سایت منطقه حفاظت شده بیجار به ۸ راس افزایش یافت.
در حال حاضر ۱۳۷ گونه گیاهی در منطقه حفاظت شده شناسایی شده است که بادام کوهی ،گون،درمنه،آویشن،بابونه،بوماداران و کاکوتی از پوشش های گیاهی معروف این منطقه هستند.
این منطقه جزء جاذبه های گردشگری دیار بیجار گروس است و بازدید علمی دانش آموزان و دانشجویان از سایت تکثیر حیات وحش نیز قابل توجه است.
امامزاده حمزه عرب نگین زیارتی کردستان در دل مرتفعترین کوه بیجار
از مهمترین امکان زیارتی این شهرستان که با بازسازی و مرمت به قطب گردشگری این شهر تبدیل شده ، زیارتگاه حمزه عرب است .
کوه حمزه عرب به دلیل نزدیکی به شهر و موقعیت مذهبی(امامزاده حمزه عرب)و جغرافیایی(مرتفع ترین کوه بیجار) و ایجاد کمپ و فضاهای رفاهی مامن شهروندان،ورزشکاران و گردشگران می باشد.
کوه حمزه عرب با ارتفاع حدود دو هزار و ۶۴۰ متر از سطح دریا، یکی از بهترین و جذاب ترین جاذبه های گردشگری در بیجار است که چشم اندازهای متنوع آن از هر طرف، چشم انسان را خیره می کند.
برروی این کوه بلند، سید جلیل القدری از سلسله سادات موسی بن جعفر(ع) در سال ۹۷۳ هجری شمسی و طبق مستندات به دست آمده، بنا بر وصیت خویش به خاک سپرده شده است که در بین اهالی منطقه گروس مشتاقان فراوانی داد.
کوه حمزه عرب و در راس آن بقعه تاریخی و چشم اندازهای زیبای طبیعی به گونه ای در دل مردم جای خود را بازکرده اند که حتی پیرمردان و پیرزنانی که راه رفتن برایشان دشوار است، به راحتی برای زیارت و ادای نذر رنج سفر را برخود تحمیل کرده و به زیارت و استفاده از زیبایی های خداددادی این کوه می روند.
این جاذبه گردشگری که چون نگینی بر بام ایران می درخشد با توجه به داشتن راه دسترسی آسان هر ساله پذیرای گردشگران فراوانی است.
برچسب ها :بيجار، مناطق، گردشگري، جاذبه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰