کاشت و لذت نگاه به درخت در کلام معصومین(علیهم السلام)
موضوع درخت و درختکاری در منابع قرآنی و روایی بسیار مورد توجه قرار گرفته و سیرۀ عملی حضرات معصومین علیهم السلام نیز اهمیت این مسئله را به خوبی روشن می سازد. خبرگزاری «حوزه»، به مناسبت هفته درختکاری و جایگاه پرداختن به این موضوع، ده حدیث از لسان مبارک معصومین(علیهم السلام) را منتشر می کند. *
موضوع درخت و درختکاری در منابع قرآنی و روایی بسیار مورد توجه قرار گرفته و سیرۀ عملی حضرات معصومین علیهم السلام نیز اهمیت این مسئله را به خوبی روشن می سازد.
خبرگزاری «حوزه»، به مناسبت هفته درختکاری و جایگاه پرداختن به این موضوع، ده حدیث از لسان مبارک معصومین(علیهم السلام) را منتشر می کند.
* لذت نگاه به درختان
الأمام الصادق (ع): مَعَ مَا فِی النَّبَاتِ مِنَ التَّلَذُّذِ بِحُسْنِ مَنْظَرِهِ وَ نَضَارَتِهِ الَّتِی لَا یَعْدِلُهَا شَیْءٌ مِنْ مَنَاظِرِ الْعَالَمِ وَ مَلَاهِیهِ. (۱)
امام صادق (ع) فرمود: نگریستن به گل های رنگارنگ و درختان سرسبز و خرم، چنان لذتی به آدمی می بخشد که هیچ لذتی را با آن برابر نمی توان کرد.
* کاشت درخت در زمان نزدیکی قیامت
النّبیّ (ص): إِنْ قَامَتِ السَّاعَهُ وَ فِی یَدِ أَحَدِکُمُ الْفَسِیلَهُ فَإِنِ اسْتَطَاعَ أَنْ لَا تَقُومَ السَّاعَهُ حَتَّى یَغْرِسَهَا فَلْیَغْرِسْهَا. (۲)
رسول خدا (ص) فرمود: اگر قیامت بر پا شد و در دست یکى از شما نهالى بود، اگر کمى پیش از قیامت توانست آن را بکارد، باید بکارد.
* پاداش خداوند به شخص درختکار
النّبیّ (ص): مَنْ غَرْسَ غَرْساً فَأَثْمَرَ أَعْطَاهُ اللَّهُ مِنَ الْأَجْرِ قَدْرَ مَا یَخْرُجُ مِنَ الثَّمَرَهِ. (۳)
پیامبر اکرم (ص) فرمود: هر کس درختى بنشاند و به بار بنشیند، خدا به اندازه اى که میوه از آن فراهم آید به او پاداش مى دهد.
* پاداشی مدام درختکار
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص): مَنْ … غَرَسَ غَرْساً بِغَیْرِ ظُلْمٍ وَ لَا اعْتِدَاءٍ کَانَ لَهُ أَجْراً جَارِیاً مَا انْتَفَعَ بِهِ أَحَدٌ مِنْ خَلْقِ الرَّحْمَن. (۴)
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هر کس بتواند … بدون ستم و تجاوزى- درختى در زمین بنشاند، پاداشى جارى دارد که تا یکى از بندگان خداى رحمان از آن (درخت) استفاده کند، به او داده خواهد شد.
* مولای متقیان هسته های خرما را دور نمی انداخت
دَعَائِمُ الْإِسْلَام: … وَ لَقَدْ کَانَ یُرَى وَ مَعَهُ الْقِطَارُ مِنَ الْإِبِلِ وَ عَلَیْهِ النَّوَى فَیُقَالُ [لَهُ] مَا هَذَا یَا أَبَا الْحَسَنِ فَیَقُولُ نَخْلٌ إِنْ شَاءَ اللَّهُ فَیَغْرِسُهُ فَمَا یُغَادِرُ مِنْهُ وَاحِدَهً. (۵)
… حضرت علی (ع) را مى دیدند که با یک قطار شتر، با بار هسته خرما، در حرکت است، و چون به او مى گفتند: یا أبا الحسن! اینها چیست؟ مى فرمود: درخت خرما ان شاء اللَّه؛ پس آنها را مى کاشت و حتّى یکى از هسته ها را دور نمى انداخت.
* درختکاری، حلال ترین و پاکیزه ترین شغل ها
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: ازْرَعُوا وَ اغْرِسُوا فَلَا وَ اللَّهِ مَا عَمِلَ النَّاسُ عَمَلًا أَحَلَّ وَ لَا أَطْیَبَ مِنْهُ. (۶)
امام صادق (ع) فرمود: زراعت کنید و درخت بکارید، به خدا سوگند که مردم هیچ کارى حلال تر و پاکیزه تر از این ندارند.
* مصلحت دنیای انسان در درختکاری است
فَکِّرْ یَا مُفَضَّلُ فِیمَا أُعْطِیَ الْإِنْسَانُ عِلْمَهُ ….. وَ کَذَلِکَ أُعْطِیَ عِلْمَ مَا فِیهِ صَلَاحُ دُنْیَاهُ کَالزِّرَاعَهِ وَ الْغِرَاسِ.. . (۷)
امام صادق (ع) فرمود: اى مفضّل! به یاد آر و بیندیش در علمى که خدا به انسان داده است … از جمله علم به آنچه صلاح دنیاى وى در آن است، یعنى زراعت و درختکاری.. .
* تکلیفی که انسان دربارۀ درخت دارد
الإمام الصّادق (ع): … وَ خُلِقَ لَهُ الشَّجَرُ فَکُلِّفَ غَرْسَهَا وَ سَقْیَهَا وَ الْقِیَامَ عَلَیْهَا. (۸)
امام صادق (ع) فرمود: درخت براى او (انسان) آفریده شده است، و او مکلّف است که آن را در زمین بنشاند و آب دهد و به آن رسیدگى کند.
* ثواب صدقه در درختکاری
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص): مَا مِنْ مُسْلِمٍ یَغْرِسُ غَرْساً أَوْ یَزْرَعُ زَرْعاً فَیَأْکُلُ مِنْهُ إِنْسَانٌ أَوْ طَیْرٌ أَوْ بَهِیمَهٌ إِلَّا کَانَتْ لَهُ بِهِ صَدَقَه. (۹)
پیامبر (ص) فرمود: هیچ مسلمانى نیست که درختى را در زمین بنشاند یا زراعتى را کشت کند، و انسان یا پرنده یا چرنده اى از آن بخورد، مگر اینکه براى او صدقه اى محسوب شود.
* مؤمن بعد از وفاتش از درختکاری استفاده می برد
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: سِتَّهٌ تَلْحَقُ الْمُؤْمِنَ بَعْدَ وَفَاتِهِ … وَ غَرْسٌ یَغْرِسُهُ… . (۱۰)
امام صادق (ع) فرمود: مؤمن از شش چیز بعد از وفاتش استفاده مى کند… درختى که بکارد و از وى یادگار بماند… .
پاورقی:
(۱)- توحید المفضل، ص: ۱۵۴.
(۲)- مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج۱۳، ص: ۴۶۰
(۳)- همان.
(۴)- همان.
(۵)- مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج۱۳، ص: ۴۵۹.
(۶)- الکافی (ط – الإسلامیه)، ج۵، ص: ۲۶۰.
(۷)- توحید المفضل، ص: ۸۱.
(۸)- توحید المفضل، ص: ۸۶.
(۹)- مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج۱۳، ص: ۴۶۰.
(۱۰)- الکافی (ط – الإسلامیه)، ج۷، ص: ۵۷.
منبع خبر؛ سایت حوزه به نشانی: http://hawzahnews.com/detail/News/374234
تهیه و تنظیم: حسن صفیاری
برچسب ها :درختکاری در کلام معصومین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰