ضمن عرض تبریک عید سعید فطر، مواردی که باید در مورد فطریه بدانیم
یکی از اعمال واجب در روز عید فطر پرداختن زکات فطره است. از آن جهت که این وجه مستقیما به فقرا توسط شخص پرداخت می شود خوب است که شخص در توان خود به این اشخاص از این راه کمک کند همچنین این عمل مکمل یک ماه عبادت رمضان است. زکات فطره بر چه کسانی
یکی از اعمال واجب در روز عید فطر پرداختن زکات فطره است. از آن جهت که این وجه مستقیما به فقرا توسط شخص پرداخت می شود خوب است که شخص در توان خود به این اشخاص از این راه کمک کند همچنین این عمل مکمل یک ماه عبادت رمضان است.
زکات فطره بر چه کسانی واجب است؟
اگر کسی موقع غروب شب عید فطر (که فردای آن شب، روز عید است) بالغ، عاقل و هوشیار باشد و همچنین فقیر نباشد باید برای خود و همه کسانی که نانخور او هستند (یعنی در نظر مردم تحت سرپرستی اقتصادی او هستند و روزگارشان از دارایی او تامین میشود) زکات فطره پرداخت کند.
زکات کسانی که سرپرست خود را از دست دادهاند
زکات فطره به قدری اهمیت دارد که اگر سرپرست خانوادهای بعد از غروب آفتاب از دنیا برود فطره او و نانخورهایش را از مال او پرداخت میکنند. اما اگر قبل از غروب آفتاب وفات کند لازم نیست فطره شخص وفات شده یا نانخورهایش را از مال او بدهند ولی اگر ورثه، فقیر نباشند فطره هر یک از آنها بر خودشان واجب است.
مقدار زکات فطره
زکات فطره به ازای هر نفر سه کیلو (یک صاع) گندم یا جو یا خرما یا برنج یا کشمش یا ذرت و مانند آن است.
البته بهتر است موردی را از میان اینها انتخاب کند که اکثر مردم آن منطقه یا شهر از آن بیشتر تناول میکنند. (برخی از مراجع تقلید، مقدار یک صاع را بیش از سه کیلو میدانند که مقلدین آنها باید مراعات کنند.)
وقت پرداخت زکات فطره
پرداخت فطره در ماه رمضان صحیح نیست، پس اگر کسی در ماه مبارک رمضان، زکات فطره پرداخته است، باید دوباره بعد از اتمام ماه مبارک رمضان پرداخت کند.
در روز عید اگر کسی میخواهد نماز عید بخواند باید احتیاطاً قبل از نماز عید، زکاتش را پرداخت کرده باشد اما اگر قصد ندارد نماز عید بجای آورد تا اذان ظهر روز عید فطر وقت دارد تا زکاتش را بپردازد.
اما اگر کسی در این مدت زکاتش را پرداخت نکرد باید در اولین وقت ممکن، پرداخت کند ولی نیت اداء یا قضا نکند.
فقیر کیست؟
چنانکه گفته شد پرداخت زکات فطره بر فقرا واجب نیست و همچنین بینیازان هم باید زکات خود را به فقرا بپردازند، پس باید فقیر را از نظر شرعی شناخت.
فقیر کسی است که خرج متعارف یک ساله خود و اهل و عیالش را (به صورت یکجا یا بطور متناوب) ندارد.
بنابراین اگر کسی هم اکنون خرجی یک سال را ندارد ولی بیکار هم نیست و ماهانه درآمد دارد فقیر حساب نمیشود اما کسی که به اندازه خرج یک سال دارایی ندارد و بیکار هم هست فقیر محسوب میشود ولی شخص بیکاری که خرج یک سال آینده را دارد فقیر حساب نمیشود.
فطره مسافران، بیماران، سرباز و کارگران
اگر نانخور کسی در مسافرت باشد سرپرست او باز هم باید فطره او را بدهد مگر آنکه در محل مسافرت چندین روز مهمان کسی باشد که نانخور او محسوب شود که در این صورت فطره بر میزبان واجب است.
فطره بیمارانی که در بیمارستانها هستند بر عهده سرپرست اقتصادی آنهاست.
سربازانی که در پادگانها و مرزهای کشور مشغول خدمت به اسلام و وطن هستند نانخور دولت حساب نمیشوند و فطره آنها بر کسی واجب است که سرپرستی آنها را بر عهده دارد مثلا بر عهده پدر آنهاست. اما اگر سرپرست ندارند و فقیر هم نیستند بر خودشان واجب است و اگر فقیر باشند فطره آنها بر کسی واجب نیست.
کارگرانی که از طرف کارفرمای خویش، غذا دریافت میکنند یا پرستارانی که در بیمارستانها کار میکنند و همه کسانی که شرایط مشابه دارند، زکاتشان برعهده کارفرما یا بیمارستان نیست چون غذا قسمتی از حقوق آنها محسوب میشود.
فطره کسی که سرپرستش فطره نمیپردازد
کسی که نانخور دیگری است واجب نیست فطره خودش را بدهد بلکه اگر بدون اجازه سرپرست پرداخت کند سرپرست هم دوباره باید پرداخت کند اما اگر با اجازه سرپرستش بپردازد، همان یک بار که خودش پرداخته کافی است.
اگر سرپرست کسی زکات فطره او را پرداخت نکند بنابر نظر امام خمینی (ره) فطره بر خودش واجب نمیشود، البته در نظر برخی از علما اگر فقیر نیست فطره خود را احتیاطا بپردازد.
فطره سادات و غیر سادات
کسی که سید نیست نمیتواند فطره خود یا نانخورهایش را به سید بپردازد.
ملاک، سید بودن یا نبودن سرپرست خانواده است بنابراین اگر کسی که سید نیست عهدهدار مخارج مادر سیدهاش هست باید تمام زکات فطرهاش را به غیر سادات بدهد. همچنین اگر کسی که سید نیست فرزند یتیم سادات را به فرزندی قبول کرده باشد باید فطره را به غیر سادات بدهد.
اما سادات میتوانند فطره خود و عیالشان را به سادات و یا غیر سادات بپردازند. در مورد ایشان هم ملاک سرپرست خانوار است حتی اگر اشخاص غیر سید تحت تکفل او باشند.
منبع: شهریار نیوز
برچسب ها :زکات فطریه ، عید سعید فطر ، فطریه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰